joi, 5 decembrie 2013

Mos Nicolae-traditii

O traditie interesanta are loc in Italia. Se numeste ritualul celor necasatoriti ("Rit delle nubili") si le priveste pe fetele care au nevoie de ajutor inainte de a se marita. Acestea primesc daruri, in amintirea sfantului care a ajutat trei fete sarace sa se casatoreasca, oferind fiecareia cate o punguta cu galbeni.

In Slovacia, in scoli, are loc sarbatoarea "Mikul Mail", in cadrul careia copiii isi daruiesc mici cadouri.

Olandezii pun in seara de 5 decembrie ghetutele in fata semineului sau la usa casei, iar in ghetute au pus cate un morcov sau un mar, pentru calul Mosului.

In Polonia Mos Nicolae este un personaj care seamana foarte mult cu Mos Craciun. Ajunge in casele oamenilor, asculta rugaciunile copiilor, ii cearta sau le spune cuvinte de lauda, iar apoi le face cadou icoane, mere, portocale si prajiturele sfinte speciale, numite "pierniki".

In Belgia, pe langa un morcov si un mar, in ghetute se pune si o cutie de bere, pentru Zwarte Piet, ajutorul Mosului, impreuna cu o cafea pentru Mos Nicolae.

In Ungaria, pantofii lustruiti sunt asezati pe pervazuri. In cazul in care au fost cuminti, copiii primesc dulciuri, fructe si mici cadouri.

Daca n-au fost cuminti, insa, gasesc in incaltari nuiele aurii si linguri de lemn.

Nuielusa pentru cei neascultatori este un obicei ramas de pe vremea sinodului ecumenic de la Niceea, in anul 325, cand Sfantul Nicolae i-a dat o palma ereticului Arie, care spusese ca Iisus Hristos nu este Fiul lui Dumnezeu. Astfel, in semn de avertisment, de atunci, cei care nu sunt cuminti sunt loviti cu o nuielusa.

Potrivit traditiei, nuielusa cu care a fost atentionat cel neascultator trebuie pusa in apa, iar daca infloreste pana la Craciun inseamna ca a fost iertat.

Sursa: realitatea.net

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu