sâmbătă, 3 noiembrie 2012

Vintage - ce, de unde, cum !

    Nu există o definiţie general acceptată pentru eticheta „vintage”. Dacă vrem să fim rigurosi, vintage vine  de la moda anilor ’20, care veneau imediat după Primul Război Mondial, în care vreme de 3 ani Europa si mare parte din lume au fost sub asediu si bombardamente, o epocă de teamă, foamete si durere. Bucuria care a cuprins întreaga planetă la încheierea acestui dezastru s-a transpus în toate aspectele vieţii: culori vii, transparenţe, motive florale, broderii, decoltee, buline, în trei cuvinte: bucuria de a trăi.

Revenind în epoca noastră, care pare să-si dorească recuperarea tradiţiei vintage, putem să trasăm câteva linii generale ale obiectelor, materialelor, culorilor si aspectului acestui curent.
    Aspect patinat
    În primul rând, obiectele vintage par făcute manual. Nu sunt neapărat unicate, sunt produse de serie care păstrează amprenta celor care le-a făcut si au, din loc în loc, bine plasate, defecte care le conferă autenticitate: vopseaua puţin sărită a unui ceainic, desenul puţin imperfect al unei veioze sau o tusă mai îngrosată sau inegală pe un pahar. Desenele sunt fie foarte bogate si pline - cum sunt unele obiecte din ceramică pictată, în special servicii de farfurii, fructiere, ceainice, unde putem găsi motive florale extrem de elaborate si fin executate -, fie foarte simple, chiar naive, cum ar fi o floare multicoloră ce pare desenată de mâna unui copil, fără multe detalii, dar foarte expresivă. 
     Aer demodat
     O a doua mare caracteristică este aerul de demodat, de vechi si rezistent. Produsele vintage par iesite din modă, făcute de bunicii nostri pentru bunicele noastre. Vă amintiţi rochiile fetelor din filmele cu Elvis Presley? Sau canapelele cu dungi paralele verzi, rosii si aurii din filmele cu cowboys? Ei bine, desi ne plac si arată bine, diferenţa dintre acestea si hainele pe care, să zicem, le purtau până mai ieri vedetele este ca de la cer la pământ. Cine spunea că moda revine ciclic mare dreptate avea!
     Bogăţie de forme si culori
     O a treia caracteristică mare ar fi bogăţia de forme, culori si texturi. Materiale catifelate, pe care s-a aplicat o broderie din mătase în culori vii, sau materiale diafane gen mătase în culorile curcubeului, toate fac parte din categoria vintage. Putem spune fără teama de a gresi că un obiect vintage nu este sofisticat, dar are un farmec aparte, irezistibil, seducător.
Obiectele vintage pare că aduc cu ele din trecut o istorie, sunt obiecte vii, care trăiesc si confortabile.

Un comentariu: